Грета Илиева, Агроном

Грета Илиева, Агроном
Грета Илиева, Агроном

Запознайте се с Грета

Какво искаш хората да знаят за теб?

Определям се като типичен представител на зодия Козирог-работохоличка. Ако хората знаеха с колко неща се занимавам едновременно биха се учудили как не се превъртяла все още. Истината за мен е, че най-голямо лично удовлетворение имам само след добре свършената работа. Не обичам скучната работа в офис с документи, затова често отнасям критики. Харесвам работата на полеви терен. Растенията също може да ни кажат доста. 😉

Какво си учила и какво те накара да поемеш тази посока на образование?

Имам  висше образование от Аграрен университет, гр. Пловдив и по-специално агроном по растителна защита. Отраснала съм в земеделски район, където всеки е здраво свързан със земята си. За мен природата е чудо и винаги съм се вдъхновявала от физиологичните процеси  около нас. Затова исках да завърша не просто някакво образование, а образование което ще ми е интересно и да няма нужда  да ходя на работа като програмирана. Към днешна дата определям професията си като мисия. Почвите вече са други, гените на културите също, много по-различни от селектираните, затова земеделските производители имат нужда от правилните консултации.

Кои са трите най-важни неща които начинаещият фермер трябва да знае преди да се захване със занаята?

Основно най-важно е да обича земята и това което прави. Да е последователен. Когато действията са канализирани в правилен ред, културите и земята ще се отблагодарят. И разбира се постоянен, защото природата често ни ,,предлага” различни предизвикателства.

Какъв съвет би дала на опитни фермери с големи площи насъждения?

Ако въпросът е насочен конкретно към малинопроизводителите моят съвет е да се допитват до квалифицирани съвети, които се оповават на научна обосновка чрез лабораторни анализи и да обърнат внимание на крайната цел -прибиране на реколтата. За мен машинизираното прибиране е най-голямата застраховка, че продукцията ще бъде прибрана навреме.
Translate »